Nevládzete splácať hypotéku z dôvodu korona vírusu? Žiadajte odklad splátok

Nevládzete splácať hypotéku z dôvodu korona vírusu? Žiadajte odklad splátok

Mimoriadna situácia spôsobená koronavírusom

Koronavírus ohrozuje nielen zdravie obyvateľov, no aj zdroje ich príjmov. Tisíce prevádzok bolo zatvorených alebo funguje v obmedzenom režime. Podniky zastavujú výrobu, zamestnanci prichádzajú o veľkú časť svojich príjmov, rodičia sú na ošetrovnom. Mnoho ľudí je v karanténe alebo už postihnutých ochorením.

Ako splácať hypotéku? Môžete v prípade finančnej tiesne spôsobenej mimoriadnou situáciou z dôvodu ohrozenia koronavírusom žiadať odklad splátok? Áno!

Dohoda bánk o odklade splátok

Väčšina slovenských bánk umožní klientom vo finančnej núdzi pre epidémiu odklad splátok pôžičky o jeden až šesť mesiacov. O odklad splátok môžete požiadať, ak splácate hypotekárny alebo spotrebiteľský úver. K odkladu splátok pravdepodobne pristúpia aj stavebné sporiteľne a nebankové spoločnosti.

Odklad splátok nie je automatický a neplatí pre všetkých klientov. O odklad splátok musíte banku požiadať a zároveň preukázať dôvod žiadosti. Banky budú každú žiadosť posudzovať individuálne.

Sporné body v postupoch bánk

Banky sa zatiaľ nedohodli, či budú klientom počas trvania odkladu účtovať úroky a ďalšie poplatky. Zároveň nepanuje zhoda ohľadom možného zápisu do úverového registra. Odklad splátok z dôvodu spôsobeného koronavírusom by sa podľa názoru niektorých bánk do registra dlžníkov zapísať mal, ale nie ako negatívny záznam, ktorý by klienta poškodil v budúcnosti.

Ako požiadať o odklad splátok

Niektoré banky už na svojich internetových stránkach zverejnili formulár, prostredníctvom ktorého môžete o odklad splátok požiadať, Iné banky vyzývajú, aby ste ich kontaktovali e-mailom.

Kto má nárok na odklad splátok

- osoba, ktorá na Covid 19 ochorela alebo je v karanténe 
- osoba, ktorá nepracuje z dôvodu prekážky na strane zamestnávateľa 
- osoba poberajúca ošetrovné na dieťa
- SZČO, ktorým klesli príjmy z dôvodu uzavretia prevádzky 


Kedy podať žiadosť

O odklade splátok sa uvažuje od apríla 2020. Žiadosť o odklad spolu s doložením nároku posielajte bankám minimálne 10 dní pred termínom splátky. Zároveň je nutné, aby ste v danom období neboli dlžníkom. SZČO musia mať aktívnu živnosť ešte pred dátumom vyhlásenia mimoriadneho stavu.

Konkrétne pravidlá nastavujú banky v súlade s internými predpismi. Presný postup vám vysvetlia pracovníci jednotlivých bánk.

Ak budete s čímkoľvek potrebovať poradiť, kontaktujte ma. Rád vám pomôžem.

Ing. Ernest Drončovský

realitný maklér Žilina

e-mail: droncovsky@salea.sk

tel: +421 903 310 506

www.ernestdroncovsky.sk

Ernest Drončovský
Autor: Ernest Drončovský

Môj príbeh ako som sa dostal k povolaniu realitného makléra začal šťastnou náhodou. Nebola to moja vysnívaná práca a ani vo sne by ma nenapadlo, že niekedy budem realitným maklérom. A teraz je to už 11 rokov, čo úspešne pomáham klientom pri zmene bývania. Čo o mne hovoria moji klienti si môžete prečítať tu: https://ernestdroncovsky.sk/referencie

Používame cookies na optimalizáciu našich webových stránok a našich služieb. Ďalšie informácie o cookies nájdete tu.

Nastavenie